Rengöring av kolfilter


Köksfläktar blir ofta riktigt smutsiga, igentäppta med fett och orenheter samt slutar fungera effektivt med tiden. Man rekommenderar alltid att hålla dem hygieniskt rena genom att ta loss och tvätta regelbundet.

Med kolfilterfläktar ser det dock lite annorlunda ut. Man föreslår generellt inte att de tvättas på vanligt sätt, i och med att man dessutom ändå måste byta ut filtret ca två gånger om året (beroende på modell och varumärke).

Filtret kan rengöras utåt sett med vanligt vatten och diskmedel, och det inre gallret, grovfiltret och kolfiltret kan under vissa omständigheter tvättas i diskmaskin men då krävs att man ”återupplivar” kolet efteråt som nu blivit inaktivt. Detta gör man genom het ångbehandling eller genom att värma i ugnen på ca 150 grader ett par timmar, en rätt så omständlig process.

Enklast, billigast (om något går snett med tvättningen) och mest effektivt är dock att köpa ett helt nytt kolfilter. Det behöver absolut inte kosta en förmögenhet och kommer att hålla ditt kök lika tipp-topp som du nu har gått och vant dig vid med ditt fantastiska kolfilter.
Se till att göra rengöringen av ditt kolfilter till en prioritet, oavsett om det sitter i köksfläkten eller på vattenkranen – annars går du miste om alla dess fördelar.

Scroll to top
polestar