Kolfilterfläkt vs vanlig fläkt


Om man står och velar mellan att köpa en vanlig köksfläkt eller en med kolfilter bör man diskutera detta med ett proffs på exempelvis valfritt byggvaruhus. Där kan man även ta upp detaljer kring sin bostad så som hur köket är placerat, takhöjd, bakomliggande vägg med mera.


Det som generellt kan sägas om dessa fläktar är dock att en med kolfilter ofta fungerar ypperligt när det gäller själva stekoset. Kolet binder aktivt till sig de luktförorsakande ämnena i luften, absorberar dem och leder dem bort. Den är däremot kanske inte lika effektiv på att suga in röken och vattenångan. Att välja ett kolfilter är en god idé men man bör då satsa på en av de dyrare produkterna där fettfiltret är välarbetat och kolbädden är mycket tjock och veckad. Detta tar bort i princip allt matos och suger åt sig fett effektivt utan att sprida ut det över köksinredningen.


Det är även viktigt att kontrollera vad man har för typ av ventiler och skorsten i huset, detta avgör självklart om man bör köpa en köksfläkt med frånluft eller kolfilter. Utöver allt detta måste du förstås se till att välja en fläkt som är snygg och passar in i kökets övriga inredning!

Scroll to top
polestar